Yapay zekâ kullanımında Türkiye üstlerde
Stanford Üniversitesi, Silikon Vadisi'nin merkezinde yer almakta olup, yapay zekâ araştırmalarında dünya genelinde öncü bir role sahip. 2025 Yapay Zekâ Endeksi raporları, yapay zekânın toplum ve ekonomiyi şekillendiren önemli bir dönüşüm faktörü olduğunu öne sürüyor.
İSTANBUL (İGFA) - Stanford Üniversitesi’nin 2025 Yapay Zekâ Endeksi raporu, Türkiye'de yapay zekâya yönelik olumlu bakış açısının her geçen gün arttığını bildiriyor.
Geleceğe dair 2025 yapay zekâ raporu, teknolojinin hızlı bir şekilde yayıldığını ve insanların bakış açılarının değiştiğini gösterdi. Türkiye'de yapay zekânın yararlı olduğuna inanan kişilerin oranı 2022'den bu yana yüzde 9'luk bir artışla yüzde 70'e ulaştı. Genç kesim ve teknolojiye olan yatkınlık, Türkiye'yi bu alanda ileri çıkardı.
Cerebrum Tech Kurucusu Dr. R. Erdem Erkul, "Türkiye'nin yapay zekâya yönelik pozitif yaklaşımı, dijital dönüşüm ve büyüme sürecinde büyük güç sağlayacaktır. Kalkınmanın anahtarı dijital dönüşümde yatıyor" diye belirtti. Rapora göre, yapay zekâ maliyetleri iki yılda 280 kat azaldı; donanım maliyetleri her yıl yüzde 30 düşerken, enerji verimliliği yüzde 40 arttı. Bu durum, teknolojinin yaygınlaşmasını hızlandırdı. Şirketlerin yapay zekâ kullanım oranı 2023'te yüzde 55'ten 2024'te yüzde 78'e çıkarken, finans, sağlık ve perakende sektörleri başı çekiyor.
Bireysel kullanıcılar da günlük yaşamlarına yapay zekâyı entegre ediyor; metin oluşturma, görsel tasarım ve kişisel asistan uygulamaları yaygın hale geldi.
Dr. Erkul, "Yapay zekâda ilerici adımlarda bulunanlar büyüme yolunda önde gelecek" diye dile getirdi.
TÜRKİYE'DE CEO'LAR YOL GÖSTERİYOR
PwC'nin CEO araştırmasına göre, Türkiye'deki CEO'lar yapay zekâya dünya ortalamasının üstünde yatırım yapmayı planlıyor. Gelecek üç yıl içinde global CEO’ların yüzde 47’si, Türkiye'deki CEO’ların ise yüzde 58’i yapay zekâyı iş süreçlerine dahil etmeyi hedefliyor. Yeni ürün ve hizmet geliştirme konusunda yapay zekâ kullanmayı amaçlayan Türk CEO'ların oranı yüzde 47 ile dünya ortalamasını (yüzde 30) aşmış durumda.